Kategoriat
Tiede ja korkeakoulu

Esittelyssä vuoden 2024 FINA-palkinnonsaajat!

Ranskan instituutit Tanskassa, Virossa, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa ovat valinneet uudet French Institute Nordic Awardin saajat. Tämän vuoden teemana on digitaalinen terveys.

Vuodesta 2020 lähtien Ranskan instituutit Tanskassa, Virossa, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa ovat myöntäneet vuosittain French Institute Nordic Award -palkinnon viidelle nuorelle tutkijalle. French Institute Nordic Award (FINA) pyrkii edistämään tieteellistä yhteistyötä näiden viiden maan ja Ranskan välillä niitä yhdistävien teemojen parissa. Tänä vuonna teemana on digitaalinen terveys.

Palkinnonsaajat osallistuvat viikon mittaiselle tieteelliselle tutustumismatkalle Caeniin ja Pariisiin 23.-29.9.2024. Matkan aikana he tutustuvat lupaaviin tutkimus- ja kehityshankkeisiin, jotka ovat osa Ranskan strategiaa nopeuttaa digitaalisen terveyden käyttöönottoa vuoteen 2030 mennessä. Tämä vierailuohjelma tarjoaa näille nuorille pohjoismaisille tutkijoille mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia ja aloittaa yhteistyöprojekteja eri ranskalaistoimijoiden kanssa: mukana on yliopistoja ja tutkimuskeskuksia, sairaaloita, terveysviranomaisia sekä Ranskan kansallisten koordinaatiohankkeiden edustajia.

Olemme iloisia saadessamme esitellä vuoden 2024 neljä palkinnonsaajaa:

Elise Klæbo Vonstad on tutkija Norjan teknillisessä korkeakoulussa (NTNU). Hänen tutkimuksensa keskittyy innovatiivisiin teknologiaratkaisuihin kuntoutuksessa ja vanhusten hoidossa hyödyntäen koneoppimista ja edistyneitä liikkeenkaappaustekniikoita e-terveysratkaisujen parantamiseksi. Väitöskirjassaan Vonstad tutki, kuinka koneoppiminen voisi parantaa vanhuksille suunnattuja exergameja eli liikuntapelejä, erityisesti tasapainoharjoittelun saralla. Vonstadin tutkimuksen tavoitteena on pelien saavutettavuuden ja tehokkuuden lisääminen vanhuksille. Nykyteknologian rajoituksista huolimatta näyttää exergaming lupaavalta fyysisen aktiivisuuden ja terveyden edistämisessä ikääntyvien väestöryhmien keskuudessa.

Saija Simola on tohtorikandidaatti tietojenkäsittelytieteessä Aalto-yliopistossa. Simola valmistui diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2014. Tämän jälkeen hän työskenteli ohjelmistoinsinöörinä kehittäen e-terveyspalveluja julkiselle sektorille, kunnes aloitti tohtoriopintonsa Aalto-yliopistossa vuonna 2022. Hänen nykyinen tutkimuksensa keskittyy potilaiden digitaalisten terveysportaalien vertailuun useissa Pohjoismaissa.

Georgi Džaparidze on gynekologi ja patologi Tallinnan Keskussairaalassa. Džaparidze on lääketieteen lisensiaatti Tarton yliopistosta erikoisaloinaan patologia, synnytysoppi ja gynekologia. Hän väitteli tohtoriksi digitaalisen patologian ja adenokarsinooman aloilta vuonna 2021. Džaparidze oli mukana perustamassa Viron ensimmäistä digitaalisen patologian osastoa ja hän on ollut kehittämässä useita avoimen lähdekoodin tekoälytyökaluja histologista analyysia varten. Hän ohjaa opiskelijoita, luennoi eri laitoksissa ja johtaa hankkeita, joissa digitaalinen patologia integroidaan kliiniseen käytäntöön.

Maarit Wirkkala on tohtorikandidaatti, joka tutkii digitaalista terveyttä sekä hoidon laadun ja työterveyden eri osa-alueita Gävlen yliopistossa Ruotsissa. Hänen tutkimusprojektinsa käsittelee digitaalisia hoitoketjuja terveydenhuollossa keskittyen hoidon kulutukseen, laatuun, työympäristöön ja hyvinvointiin.

Onnittelemme kaikkia palkinnonsaajia ja odotamme innolla tämän ranskalais-pohjoismaisen yhteistyön tuloksia!