Kategoriat
Tiede ja korkeakoulu

Antoine Doucet, France-Nokia Chaire d’Excellence -stipendiaatti!

Ranskan instituutti Suomessa esittelee: Antoine Doucet, France-Nokia Chaire d’Excellence -stipendiaatti!

Joka vuosi Ranskan instituutti Suomessa ja Nokia Foundation myöntävät Chaire d’Excellence France-Nokia -tiedepalkinnon yhdelle tai usealle ranskalaistutkijalle Ranskan ja Suomen välisen tiedeyhteistyön vahvistamiseksi. Stipendiohjelma on avoin tieto- ja viestintäteknologioihin erikoistuneille akateemikoille ja asiantuntijoille, ja se mahdollistaa akateemisen projektin suorittamisen Suomessa. Tavoitteena on tieto-ja viestintäteknologioihin liittyvän tutkimuksen edistäminen sekä alaan erikoistuneiden suomalaisten ja ranskalaisten tutkijoiden yhteisjulkaisuihin kannustaminen.

Yksi tämän vuoden valituista on La Rochelle Université -yliopiston professorina vuodesta 2014 alkaen toiminut Antoine Doucet. Doucet’n tutkimukset ovat tietojenkäsittelytieteen, kielten automaattisen käsittelyn, tekstuaalisen aineiston läpikäynnin ja tekoälyn risteymässä. Doucet’n tutkimuksen tavoitteena on kehittää kieltenkäsittelyä niin, että se hyödyntäisi mahdollisimman vähän ulkoista aineistoa. Tämä lisäisi kieltenkäsittelyn soveltuvuutta mille tahansa kielelle ja tekstityypille, olipa kyseessä sitten verkkolehdet, sosiaalinen media, verkkoa varten luotu teksti tai sähköiseen muotoon muutetut käsinkirjoitetut tekstit.

Chaire d’Excellence France-Nokia -ohjelman puitteissa Doucet’n projekti pyrkii mahdollistamaan suurten tekstiaineistojen analyysin, joka ottaisi huomioon myös heikkolaatuiset tekstit, ja joka olisi sovellettavissa mille tahansa kielelle. Doucet’n työn erityishuomiona ovat kielet, joista ei ole runsaasti aineistoa saatavilla: näihin lukeutuu myös suomen kieli. Nämä tavoitteet ovat tekoälyn tämänhetkisten saavutusten sovelluksia, mutta lopullisena tarkoituksena on uusien kielen mallinnustapojen kehittäminen. Doucet’n johtaman L3i-laboratorion tutkimukset ovat osoittaneet, että suurimmat kielten mallinnusmekanismit, kuten ChatGPT:nkin käyttämä LLM, ovat tehottomia viallisten tekstien käsittelyssä. Näitä mekanismeja voi puolestaan käyttää pohjana soveltuvimpien ratkaisujen kehittämisessä.

Lisätietoja ohjelmasta löydät täältä!