Kategoriat
Tiede ja korkeakoulu

Aaltoja tutkimista, näkemistä ja hoitamista varten

torstai 08/06/2023 17:00-19:00

Oletko koskaan miettinyt, miten tiede mahdollistaa ihmiskehon sisäpuolen tutkimisen tai vaikkapa maan ytimen tarkastelun? Miten päästä näihin kohteisiin käsiksi muuttamatta niiden olomuotoaan?

Institut français de Finlande
yrjönkatu 36 00100 Helsinki
room

Visuaalinen kuvantaminen on läheisesti yhteydessä valon etenemiseen läpinäkyvässä tilassa (ilma) ja heijastumiseen läpikuultamattomilla pinnoilla (suurin osa esineistä). Toisin sanoen, voimme nähdä ainoastaan asioiden pinnan. Tästä huolimatta, maapallon ja auringon rakennetta on tutkittu ja se tiedetään tarkasti. Miten tutkia näin läpikuultamattomia kohteita? Miten tutkia ihmiskehoa sisältäpäin? Mikä on seismologian ja lääketieteellisen kuvantamisen yhteys?

Tämän konferenssin aikana koetamme vastata näihin kysymyksiin, kuvaamalla aaltojen fysiikkaa havainnollistavalla esimerkillä ja esittelemällä uusimpia edistysaskeleita lääketieteellisessä kuvantamisessa.

Stefan Catheline suoritti fysiikan tohtorin tutkinnon (1998) Pariisin yliopistossa (Denis Diderot), jonka aiheena oli transientti elastografia. Hänen tutkimustyönsä vei hänet Pariisin yliopistolta Lyonin yliopistolle Ranskassa, jonka ohella hän vieraili myös Kalifornian ja San Diegon yliopistoilla Yhdysvalloissa ja Montevideon yliopistolla Uruguayssa. Hänen matkansa mahdollistivat perehtymisen mm. lääketieteellisiin ultraääniin, vedenalaiseen akustiikkaan, aaltojen fysiikkaan ja seismologiaan. Hänellä on 12 diplomia ultraäänien ja seismologian aloilta ja hän on kirjoittanut yli 100 tutkimusartikkelia näistä aiheista. Hän on seuraavien kahden yrityksen perustajajäsen: Sensitive Object, akustisen vuorovaikutuksen tutkimukseen erikoistunut yritys ja SEISME, elastografiaan erikoistunut yritys.