Collectif Coin (FRA) – Abstract – Kansalaistori
Liike, ääni ja valo kietoutuvat yhteen Abstract-teoksessa. Teos esittää toistuvan 20 minuuttia kestävän loopin, jonka inspiraationa on suhteellisuusteoria. Teos esittää ajan kiihtyvänä pystysuuntaisena liikkeenä. Lopulta aika jäätyy yleisön seuratessa.
Maxime Houot on vuodesta 2013 lähtien luonut lukuisia kansainvälisesti merkittäviä audiovisuaalisia teoksia. Hän tutkii töissään oman havaintokykynsä rajoja. Teoksissa korostuu käsityöläisyyden perinteet: yksinkertaiset muodot ja harkittu työstöprosessi. Digitaalisen taiteen aikakaudellakin materiaalit, koneistot ja objektit korostuvat Houot’n työprosessissa ja luovat puitteet teosten käsitteellisille aspekteille. Collectif Coin -yhtiö toteuttaa suurimman osan Houot’n töistä.
Pitaya (FRA) – Whale Ghost – Töölönlahden puisto
Valopisteet liikkuvat ilmassa ja muodostavat vähitellen meriolennon massiivisen siluetin. Pitayan yli 18 metriä pitkä kineettinen valoveistos nousee katsojien yläpuolelle.
Teos muistuttaa luonnontieteellisistä museoista tuttuja suurten merinisäkkäiden luurankoja. Hehkuva valo tuo mieleen myös kiehtovat valo-olennot, joita havaitaan valtamerten syvyyksissä.
Installaatio kutsuu katsojan pohtimaan ihmiskunnan vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen ja lajikatoon. Teoksen ”Whale Ghost” voi olla lajinsa viimeisen yksilön haamu.
Veistos elää ja kehittyy musiikin tahtiin luoden ympärilleen hypnoottisen tunnelman.
Pitaya – L’envol – Hesperian puisto
Muuttolintuparvi on asettunut hetkeksi kaupungin puihin.
Korkealla oksissa ja puiden sisällä niiden valkoinen valo luo seesteisen ja rauhallisen tunnelman.
Jokainen uusi paikka, johon linnut lentävät, antaa niille energiaa jatkaa loputonta matkaansa.
Linnut ovat kuin urbaaneja origameja. Ne asettuvat paikoilleen kuin keveät jalokivet ja paljastavat puiden loiston.
Pitaya on David Lesortin ja Arnaud Giroudin vuonna 2006 perustama luova studio. Valo on heidän pääelementtinsä. Töissään Pitaya pyrkii tunnistamaan ja luomaan uusia tiloja valaisuratkaisuilla, jolloin objektien asettelu tilaan on yhtä merkityksellistä kuin niiden suunnittelu. Studiossa työstetään valo-objekteja, valaisimia, valoveistoksia ja lavastuksia sekä julkisiin että yksityisiin tiloihin. Pitayan teoksia on ollut esillä valotapahtumissa Pariisissa, Beirutissa, Lontoossa, Moskovassa, Tokiossa, Pekingissä, Dubaissa, Houstonissa, New Yorkissa ja Singaporessa.
Romain Tardy – The Great Indecision Council – Suvilahti
Keitä me oikein olemme? Keitä me haluamme olla? Mitä sellaista kerromme Googlelle älypuhelimiemme näennäisen intiimiyden läpi, mitä emme halua jakaa muun maailman kanssa?
The Great Indecision Council -installaatiossa kuvataiteilija Romain Tardy esittelee kuvajaisen yhteiskunnastamme kääntämällä reaaliajassa Googlessa ja Google Newsissa yleisimmin käytetyt hakutermit visuaalisiksi ja äänisignaaleiksi. Ne muodostavat pulssin ympyrämuotoisen teoksen sisä- ja ulkopuolella.
The Great Indecision Council on heijastus meistä kaikista. Kuva, joka näyttää ihmiskunnan sellaisena kuin se todella on, ei sellaisena kuin se haluaa tulla nähdyksi. Teos on lumoava ja hypnoottinen valo- ja ääni-installaatio, joka kutsuu vierailijat keskelle sanojen ja tietokoneen generoimien mystisten laulujen sfääriä samalla kun katsojat ulkopuolella – ja kenties korkealla yllämme – tarkkailevat heitä.
Romain Tardy on toiminut aktiivisesti kuvataiteen kentällä vuodesta 2008. Hänen teoksensa ovat runollisia aistikokemuksia, jotka toteutuvat valon, video mappingin, fyysisten objektien ja äänen avulla. Tardyn teokset kyseenalaistavat suhteemme teknologiseen ja digitaaliseen kehitykseen ja niiden yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. VJ:nä työskennellyt Tardy on tehnyt yhteistyötä artistien kuten Jay-Z:n, Flying Lotuksen ja Murcofin kanssa. Tardy asuu ja työskentelee Brysselissä.